Saç bakımı için kuaföre gidebilirsiniz ya da oldukça pahalı olan saç bakım kozmetikleri kullanabilirsiniz. Ancak bunun daha keyifli ve çok daha hesaplı bir yolu daha var. O da beslenmenize kesinlikle çok dikkat etmek. Doğal gıda ürünleri ile evde yapabileceğiniz bir saç bakım beslenme rutini oluşturmak. Eğer bu ikisine dikkat ederseniz ve düzenli olarak uygulayabilirseniz bir daha saç bakımı yaptırmanıza gerek kalmaz. Üstelik bu sayede pahalı saç bakım ürünleri almanız da gerekmeyecek. Burada önemli nokta ısrarcı olmak.
Doğal saç bakımı uygulamaları
Evde yapımı oldukça kolay saç maskelerini kullanabilirsiniz. Buna ek olarak sitemizin doğal saç bakımı kategorisinde onlarca farklı saç bakım maskesinin tarifini bulabilirsiniz.
Yumurtayla Saç Bakımı
Protein bakımından zengin olan yumurta özellikle cansız, boyadan veya güneşten yıpranmış kuru saçlar için önerilmektedir. Yumurta, doğal maskelerin hemen hemen hepsinde yer almaktadır. Vaktiniz yoksa sadece 1 yumurtayı saçınız uzunsa 2 yumurtayı kullanabilirsiniz. Yumurtayı köpürünceye kadar çırpın ve masaj yaparak saç derinize sürün. Daha sonra kalan kökten uçlara kadar sürüp 20-25 dakika bekletin. Unutmayın yumurtayı ıslak saçlara (fazla suyu havluyla alınmış) süreceksiniz. Maskeyi temizlemek için soğuk su (soğuğa yakın ilik su da olur) ve hafif bir şampuan kullanmalısınız. Haftada bir yapılan yumurta maskesi saçı nemlendirir. Ayrıca saç derisini yumuşatır, saça parlaklık verir ve kırıkları azaltır.
Saçın ve Saç Derisinin Temiz Olması Kesinlikle Önemli
Koparak dökülmelerin ve kepeğin başlıca nedeni saç derisinde kalan jöle, köpük gibi saç bakım ürünlerinden kalan artıklar, toz ve yağ nedeniyle tıkanan saç kökleri. Bu nedenle saç derisinin her zaman temiz olmasına dikkat edin. Eğer saç kökleri kirden dolayı tıkanırsa saç telleri zayıflar, koparak dökülmeler artar ve saçınız donuk bir görünüm alır.
Saçı ve saç derisini temizlemek için doğal saç bakımı rutinine ekleyebileceğiniz 2 basit uygulama var. İlki haftada 1-2 kez saçı sirkeli suyla durulamak. Bunun için 1-3 litre suya 1 su bardağı sirke ekleyin. Ardından saçınızı şampuanladıktan sonra bu suya durulayın. Sirke saç ıslakken koku yapmaktadır. Ancak saç kurudukça bu koku hafiflemektedir. Kokudan memnun değilseniz sıralamayı tersine çevirebilirsin. Yani önce saçınızı sirkeli suyla ıslatabilir daha sonra şampuanlayabilirsiniz. Sirkeli su saçı temizlemeye ek olarak saça hacim ve doğal bir parlaklık verir.
İkinci uygulama ise karbonatla yapılan bir saç terapisi. 3 yemek kaşığı karbonatı 2 litre suyla karıştırın ve sirkede olduğu gibi saçınızı bu suyla durulayın. Karbonat saç ve saç derisinde kalan artıkları temizlerken saç derisi pH değerini dengeleyerek saçı yıpratan cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Çok Sıcak Suyla Yıkanmayın!
Saç derisinde üretilen yağın fazlası kötüdür ancak saç derisinin ve saç tellerinin bu yağa ihtiyacı vardır. Eğer bu yağı tamamen ortadan kaldırırsanız çok çabuk kırılan, kuru ve donuk görünen saçlarınız olur. Çok sıcak suyla yıkanırsanız saç derisinde bulunan bu yağ tamamen ortadan kalkacaktır. Belki 15 günde birçok sıcak suyla yıkanmanın bir zararı olmaz ancak haftada 2-3 kez saçlarınızı sıcak suyla şampuanlıyorsanız bir süre sonra saçlar kuruyacaktır. Soğuk suyun sıcak suya göre bir diğer avantajı da saç derisindeki kan dolaşımını arttırmasıdır. Saç derisindeki kan miktarı arttıkça saç kökü de bulunan hücrelere giden oksijen miktarı da artar. Ne kadar çok oksijen o kadar iyi demektir.