Saçlar neden dökülür? Saç dökülmesi, aslında saç yenilenme (yeniden çıkma) sürecinin başlangıcıdır. Bir saç teli ömrünün 4 ila 6 yıllık evresini büyüme ile geçirir. Saç teli, ömrünün yüzde doksanını bu evrede geçirir. Daha sonraki süreç 2 veya 3 ay devam eden dinlenme ve yenilenme süresidir. Bu süre saç telinin geriye kalan yüzde onluk ömrüne karşılık gelir.
Bilimsel araştırmalar günde 50 ila 100 tel aralığında saç dökülmesini normal olarak kabul etmektedir. Saç dökülmesi bu döngünün bir şekilde bozulması ile tehdit olmaktadır. Erkeklik hormonu ve türevleri tarafından (testosteron) baskılama sürecine girilmektedir. Daha sonra yağ salgısının artması sonucu, saç kökleri bu durumdan hasar görerek beslenemez duruma gelirler. Bu beslenememe durumu saçın dökülmesine sebebiyet verir. Bu durum erkek tipi saç dökülmesi denilen, günümüzde en sık karşılaşılan, androjenik alopesidir.
Saçlar neden dökülür?
Testosteron hormonu (erkeklik hormonu) genetik yatkınlığı bulunan kişilerde, saç köklerine ulaşar. Daha sonra saç kökü hücrelerinin faaliyetini durdurur. Bunun sonucunda saç kökleri baskılanmakta ve bir süre sonra saçlar dökülmeye başlamaktadır. Bu süreç öncesi saç dökülmesi şeklinde devam eder. Bu üreçte saç kökleri zayıflar ve yeni saç üretemez bir hal alır. Kellik dediğimiz kavramın oluşma sebebi budur. Buna sebebiyet veren etkileşim testesteron hormonudur.
Testesteron hormonu saç kökü ile etkileşime geçtiğinde, belli enzimlerin de yardımıyla daha aktif olan, DHT hormonuna dönüşür. Bilimsel ismi Dihidrotestosteron (DHT) olan bu hormon, testosteron hormonunun aktif versiyonu olan güçlü bir metobolitine verilen isimdir. Bu hormon erkek vücudunda ömür boyu salgılanır. Ayrıca bu hormon saç dökülmesinin yanı sıra prostat ve akne gibi sorunların da başlıca sebepleri arasında gösterilmektedir. Yani DTH hormonu saç kökünü minyatürize ederek saçın çıkmasına engel olur. Bu durum saç kökünün damardan uzaklaşmasına yol açar ki, damardan uzaklaşan saç kökü beslenemediği için saç üretemez duruma gelir. Bu durum damarların alt kısımda kalmasına, saç kökünün de daha üstte durduğu bir tabloya yol açar. İşte erkek tipi saç dökülmesinin ve sonucunda oluşan kellik durumunun meydana gelişi bu şekildedir.
Bugün erkeklerin karşılaştığı en önemli problemlerden biri olan saç dökülmesinin kalıcı tedavi yöntemlerinden birisi de saç ekimidir. Özellikle FUE Saç Ekimi ile ağrısız bir operasyon geçirerek kaybettiğiniz saçlarınıza hılıca yeniden kavuşmanız mümkündür.